I det tidigare inlägget Koppeltvång 1 mars till 20 augusti skrev jag om att det råder koppeltvång på hund 1 mars till och med den 20 augusti. Detta för att skydda djurlivet med en massa nyfödda individer i skog och mark. Där skrev jag vidare att det är lokala, kommunala föreskrifter som reglerar andra perioder och platser.

Hur hittar jag då de lokala föreskrifterna?

Du kan oftast googla fram dem. Jag sökte på “lokala föreskrifter hund Stockholm”. Byt ut den mot din ort och du kommer hamna ungefär rätt. Här är resultatet från min sökning om Stockholm: Lokala föreskrifter om hund i Stockholm. I de lokala föreskrifterna får man också information om att man måste plocka upp efter sin hund och att hunden inte får vistas på vissa ställen, framför allt badplatser, men också begravningsplatser eller kyrkogårdar.

Som hundägare är det din skyldighet att ta reda på vad som gäller för din hund och ort.

I samma lokala föreskrifter framgår det vad som händer om man bryter mot de lokala föreskrifterna. För Stockholm som exempel så framgår det att om man bryter uppsåtligen eller av oaktsamhet mot de lokala föreskrifterna kan man dömas till penningböter enligt 3 kap. 22 § andra stycket ordningslagen.

 

Pin It on Pinterest

Share This