Det är ganska få hundar som gillar att bli kramade. Slyngeln här hemma kan jag bara kram korta stunder. Blir det för länge så försöker han komma iväg i bästa fall och i sämsta fall börjar han morra. Det vill säga han tycker jag har gått onödigt långt. De tycker inte om känslan av att sitta fast och inte ha kontroll på situationen.

Jag tycker det ganska ofta dyker upp bilder på nätet där den som fotat tycker det ser så gulligt ut när barn kramar eller klättrar på en hund medan hunden visar en massa tecken på att den inte vill vara där. Det är också sådant som kan leda till att barn blir hundbitna.

I den här artikeln Your Dog Hates Hugs är det en bild överst. Tyvärr med non-commercial licens, så jag kan inte lägga in den här, men klicka på länken så ser ni den. Där visar hunden flera tecken på att den inte trivs i situationen. Bl.a. sänkt huvud och lyfta mungipor. Finns fler exempel på den här sidan under rubriken defensive aggression: Dog Body Language Guide.

I den här bloggposten, Children & Dogs,  finns det en tabell på allt från ok situationer till allvarliga situationer där nästa steg för hunden mycket väl skulle bli att använda tänderna.

Så lyssna på er hund, se till att lära dig hundens signaler. Och framförallt, låt inte mindre barn oövervakade umgås med hunden. De äldre barnen kan ni lära att respektera hunden.

Mer läsning:
The Telegraph – Don’t hug your dog – it hates it, say animal psychologists 

Pin It on Pinterest

Share This