Om du har hund, eller hundar. Gör din egen smeller till varje hund som du kan ge till ID-hund om din hund skulle komma bort och du behöver hjälp att leta.

Vad är en smeller? Det är ett doftprov på din hund. ID-hunden kan sedan särskilja den doften från alla andra dofter och kan då hitta eller markera ut platser där din hund har varit.

Så här gör du en smeller:

Använd en liten glasburk med lock. Klipp en pälstoffs från hunden. Det är viktigt att du inte rör toffsen själv. Så lägg ner toffsen med pincett eller liknande i burken. Märk burken med hundens namn och datum. Namnet är framförallt viktigt om du har flera hundar så du vet vilken smeller som är för vilken hund. Datumet är bra att ha på burken så du vet när det är dags att byta. Du bör byta ut den någon gång om året.

Lämnar du in din hund för trimning? Be dem lägga lite päls i en burk. Eller ta med burken till trimningen själv.

Har du bara en hund (som är enda husdjuret hemma) så funkar även hundens filt, då kan man klippa ner den i småbitar och lägga i glasburk på samma sätt, när hunden kommit bort.

Det viktiga är att det bara är din hunds doft i smellern. Har du flera hundar kan de ofta ligga på varandras platser och då luktar den filten av båda hundarna och går inte att använda som smeller.

När hunden kommit bort ser man ofta rådet: “Lägg ut något som luktar hemma, t.ex. hundens filt.” Det ska du alltså INTE göra om du inte har någon smeller på din hund. Lägg istället ut husse eller mattes kläder, gärna smutstvätt. Den känner hunden igen och är trygg med.

En bra artikel om ID-hundarbete från Östra Smålandsnyheterna: Hunden som letar efter försvunna katter.

Pin It on Pinterest

Share This