Om din hund kommer bort finns det en massa bra saker du kan göra. Bara det att jag inte skulle komma ihåg att vilka de är just då. Då kan en checklista vara en bra hjälp att minnas. Den här listan är vidareutvecklad från ID-hunds lista: Om din hund försvinner.

Checklista om din hund försvunnit

1. En i familjen bör stanna på platsen där hunden försvann. Gärna med något som hunden tycker luktar gott. Det kan vara en tröja eller något annat som luktar hemma. Det händer att de spårar tillbaka till platsen de försvann.

Kan ni inte stanna, lägg ut din jacka eller kanske hundens filt från bilen. Gå tillbaka ofta och se om hunden är där.
Du kan också lämna en dörr på glänt till bostaden om hunden försvunnit nära er, ofta är hunden kvar i närområdet och hittar hem. Då behöver du lika ofta titta om hunden är hemma som du tittar till platsen där hunden försvann.

2. Ring polisen på 114 14 och anmäl din hund försvunnen. Bra om du har ditt registreringsbevis då det är bra om du ger dem hundens id-nummer.

3. Kontakta id-hund hos Enzo – id-hund i norra Stockholm, om du är i Stockholmstrakten, annars kan du också få hjälp av hund och förare från idhund.se. Id-hunden och föraren är tränade i att söka hund. Använd deras kompetens för att få hjälp att söka av områden om inte observationer eller spår finns. Ge Id-hundföraren exakt adress så den kan se karta över området. Eller organisera sökgrupp. Det är mycket viktigt att hitta hunden de första dygnen efter försvinnandet. En hund kan lätt bli skygg och undvika all mänsklig kontakt, även från ägaren.ID-hunden kommer behöva en smeller (doftprov på hunden).Så här kan du göra en egen smeller:

Du kan t.ex. klippa hundens filt i 5*5 cm små bitar, lägg i en stor glasburk med lock. Nu har ni en smellerbank som ni skall vara rädd om! När Id-hund kommer – plocka en bit från stora burken – gärna med rentvättade händer, plasthandskar och rendiskad pincett/stektång – ge Id-hundföraren. Helst i en liten glasburk som får plats i fickan.

5. Kontrollera att dina adressuppgifter stämmer hos Jordbruksverket.

6. Skaffa en sekreterare.Om din hund har varit borta en stund och du själv är ute och letar hela tiden kommer du behöva all hjälp du kan få när du drar igång sociala medier och börjar lappa.När ni får in tips/observationer per telefon – från Polisen eller annan – skriv ner ordagrant vad de säger, och be att få kontaktuppgifterna. Det uppstår alltid följdfrågor.Skriv upp observationer och märk anteckningarna med datum och klockslag: “Datum, oo:oo”. Nöj er inte med nyss eller “för en stund sen”, det blir hopplöst att försöka hitta rätt i sådana anteckningar när det senare behövs.Var befann sig observatören/tipsaren när hen såg hunden. från vilket håll kom hunden, och i vilken riktning försvann den, i vilket tempo, verkade den skadad, stressad o.s.v.

Ofta kan man se ett mönster och kan ringa in ett område som hunden befinner sig i. Många efterlys‐grupper på Facebook hjälper till med det här.

7. Använd sociala medier. Med hjälp av sociala medier får din efterlysning stor spridning snabbt.

En bra efterlysning innehåller bild på hunden och svarar på de här frågorna:Ras?
Kön?
När försvann hunden? (Datum & tid)
Var försvann hunden (så exakt adress som möjligt)?
Försvann hunden hemmavid eller borta?
I vilken typ av terräng försvann hund?
Hände det något speciellt när hunden försvann?
Har den t.ex. koppel eller halsband på sig?
Information om hunden (t.ex. skygg, social, kännetecken, ålder, hur länge ägarna haft hunden o.s.v.)?
Kontaktperson (namn och telefonnummer)?Skriv in din efterlysning där och se till att göra den publik så att alla kan dela den. Du kan sedan dela den till grupper eller sidor, till exempel Missing Dog där du bor. Dela den också till andra grupper för bortsprungna hundar.Mer om Facebook under egen rubrik.

8. Lappa! Att få in observationer på hunden är viktigt så du vet var du ska leta. Sätt upp efterlysningslappar på många ställen. Se frågorna ovan om vad en efterlysning ska innehålla. Det är bra om du kan ge en bild till någon som hjälper dig att ordna lappar som andra kan hjälpa till att skriva ut och sätta upp. Gärna i flera storlekar, A3, A4, A5 och visitkortsstorlek.

9. Kontakta olika företag och grannar i trakten, tex tidningsbud, hemtjänst, taxi, jaktlag, lantbrukare. De kan se omkullvälta soptunnor, skrämda husdjur som t.ex. kaniner eller höns. Kontakta gatukontoret som har ansvar över påkörda djur. Kontakta radio och tidningar, extra viktigt om det inte kommit in några observationer under en period. Alla tar inte emot efterlysningar, men det är alltid värt ett försök. Annonsera i lokaltidningen.Du kan också kolla orienteringskartor på omaps.net för att se om det finns orienteringskarta över området. Finns det det framgår det vilken klubb som ansvarar för kartan och kontakta dem och berätta att hunden är borta i det området.

10. Grilla t.ex. bacon om du vet inom vilket område hunden finns. Med en engångsgrill och stekpanna varar bacondoften länge. Skapa en plats för utfodring, använd gärna mat som luktar, t.ex. vom. Tänk gärna på vindriktning. Doften färdas i medvind.

11. Har hunden varit borta en längre tid kan en fälla hjälpa. Placera ut en fälla endast om ni har observationer i ett område. En fälla måste övervakas så inte andra djur blir sittande i den. Fällor kan ibland lånas av t.ex. viltvårdare i kommunen, jaktlag eller djurparker. Om hunden stannar i ett visst område, tänk på att fällan blir en nytt föremål i en känd omgivning. Ibland får man gradvis flytta matstationen närmare fällan så hunden hinner vänja sig vid den.

 

Använda Facebook för en hundefterlysning

Det blir lätt rörigt om du delar din post i flera olika sökgrupper på Facebook och alla följer inte alla trådar. Det enklaste sättet att hålla ihop information vid sökning efter en hund är att skapa en egen grupp för sökningen av din hund. Om du själv inte har koll på Facebook kan du ofta få hjälp med det här i Missing Dog-grupperna. Och en fördel till – personen som hjälper dig med det behöver inte ens finnas på samma ort som du. Dessutom är det bra om andra administrerar gruppen så du själv kan vara ute och leta och sprida din doft så hunden kan hitta dig.

I många av grupperna finns erfarenhet om den administrativa biten av söket. Du får hjälp att samla in observationer, att hålla Facebook uppdaterat, att starta en egen grupp för din hund och din efterlysning delas och når ut till fler. Så det är viktigt att ta till hjälp och hjälp finns att få.

Be administratörerna skapa en grupp (group, det är de som kan delas, ger bättre spridning och fler medlemmar i gruppen) med ett bra namn, t.ex. “Hitta <hundens namn>”. När ni sedan hittat hunden be dem ändra gruppnamnet till “<Hundens namn> är hittad!” då ser alla i gruppen direkt att hunden är hittad. Be dem också att lägga upp en så kallad pinned post med senaste nytt som de uppdaterar löpande. Bra rubriker där är: SENAST SEDD, PÅ GÅNG, KONTAKTA. Och slutligen be dem rensa hårt bland kommentarer som inte hjälper er i ert letande. Bra om det framgår i gruppinformationen att gruppen är till för att hitta hunden så snart som möjligt.

Pin It on Pinterest

Share This